Inbraakbeveiliging deur
Voor inbrekers is het een koud kunstje om een onbeveiligde deur open te krijgen. Is dat in jouw woning het geval? Geen zorgen, het is zeker mogelijk om je bestaande deur te beveiligen tegen inbraak. Maar hoe zorg je voor een goede inbraakbeveiliging van je deur? Hoeveel kost dat? En wanneer is het beter om te kiezen voor een nieuwe inbraakwerende deur? Je leest het hier!
Ga snel naar:
Hoe bestaande deur beveiligen?
Prijs inbraakbeveiliging deur
Zelf beveiligen of vakman inschakelen?
Alternatief: inbraakwerende deur plaatsen
Vraag gratis je offertes aan
Hoe bestaande deur beveiligen?
Er is niet zoiets als 1 mirakelmiddel voor een goede inbraakbeveiliging van je deur. Voor een goede inbraakwerende deur neem je best verschillende preventieve maatregelen. Enkele belangrijke elementen op een rij:
1) Meerpuntssluiting
Een goede inbraakbeveiliging van je voordeur en/of achterdeur begint met een stevig veiligheidsslot. De veiligste vorm van vergrendeling is ongetwijfeld een meerpuntssluiting. Zo’n slot telt meerdere sluitpunten die verdeeld zijn over de lengte van de deur. Bovendien kan je al die sluitpunten bedienen met 1 draai van je sleutel. Je kan kiezen voor een driepuntsslot, maar er bestaan ook meerpuntssluitingen met 5 sluitpunten. Het is ook belangrijk dat de nachtschoten (staafjes die in de deurstijl schuiven bij vergrendeling) minstens 2 cm lang zijn.
TIP: je kiest best voor een meerpuntssluiting met het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Zo ben je zeker van een goede kwaliteit. Vraag ernaar bij een beveiligingsspecialist.
2) Veiligheidsbeslag (met kerntrekbeveiliging)
Het is belangrijk om je meerpuntssluiting altijd te combineren met een veiligheidsbeslag. Dat is een dik, onbuigbaar buitenschild zonder schroeven om je cilinder te beschermen. Zo kunnen inbrekers je cilinder niet ‘kerntrekken’. Bij deze inbraaktechniek trekken dieven de kern van de cilinder met geweld uit de behuizing of breken ze de cilinder af. Een goed veiligheidsbeslag is ook conisch aan de randen. Zo heeft een tang er geen vat op.
3) Veiligheidscilinder
Naast een veiligheidsbeslag is ook een veiligheidscilinder essentieel. Deze cilinders bestaan uit gehard staal en zijn dus beschermd tegen doorboren en kerntrekken. De cilinder mag hooguit 3 mm buiten het veiligheidsbeslag uitsteken. Zo kan een inbreker de cilinder niet uit je deur trekken. Laat je zo’n veiligheidscilinder plaatsen? Vraag dan ook naar een eigendomscertificaat. Dat kaartje moet je tonen aan een sleutelmaker als je een sleutel laat bijmaken. Zo bescherm je jezelf tegen het onrechtmatig dupliceren van sleutels.
4) Dievenklauw
Dieven kunnen een deur ook uit het kozijn tillen door de scharnieren te verwijderen of te beschadigen. Een dievenklauwen is daarom een doeltreffende deurbeveiliging tegen inbraak. Het gaat om een metalen pen en een holle bus die tegenover elkaar gemonteerd zijn en in elkaar vallen als je de deur sluit (minstens 3 per deur). Zo zit je gesloten deur muurvast in haar kader, ook als de scharnieren geforceerd of verwijderd zijn.
5) Anti-inbraak strip
Een anti-inbraak strip is een budgetvriendelijke manier om je deur inbraakveiliger te maken. Zo’n aluminium of stalen strip bestaat uit 2 delen (gemonteerd op de deur en het kozijn) die bij de sluiting van je deur mooi in elkaar haken. Zo kan een inbreker geen koevoet tussen je deur en het kozijn krijgen. Let op: bij een deur met meerpuntssluiting heeft zo’n strip weinig toegevoegde waarde. Dergelijke veiligheidssloten zijn namelijk bijna niet met een breekijzer te forceren en dieven zullen er zich ook niet aan wagen.
6) Deuralarm
Je kan ook investeren in een deuralarm. Zo word je ook onmiddellijk gewaarschuwd als iemand je woning binnendringt. Je kan kiezen uit verschillende systemen om het deuralarm in- en uit te schakelen: met een code, een afstandsbediening of zelfs met een app op je smartphone of tablet.
7) Kierstandhouder of deurspion
Kan je niet zien wie er bij je aanbelt? Of vertrouw je die persoon niet onmiddellijk? Met een kierstandhouder kan je via een kleine opening van je deur veilig contact leggen met de persoon die aan je deur staat. Als je gerustgesteld bent, kan je dan de kierstandhouder openen. Met een deurspion (eenvoudige lensspion of digitale spion) kan je zelfs zien wie er voor de deur staat zonder die te openen. Met deze aanvullende inbraakbeveiliging van je deur zorg je voor een nog groter veiligheidsgevoel.
Laat je adviseren door een beveiligingsspecialist
Een deur is maar zo sterk als haar zwakste schakel. Een goede inbraakbeveiling van je deur vergt dus een mix aan maatregelen. Daarom contacteer je best een specialist in deurbeveiliging. Die kan je deur in haar geheel bekijken en een totaaloplossing op maat voorstellen. Zo ben je zeker van een goede inbraakveiligheid van je bestaande deur.
TIP: benieuwd naar de mogelijkheden om doeltreffend je deur te beveiligen tegen inbraak? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij beveiligingsspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.
Prijs inbraakbeveiliging deur
De kostprijs voor de inbraakbeveiliging van je voordeur en/of achterdeur hangt af van welke maatregelen je neemt. Laat je enkel een meerpuntssluiting plaatsen of investeer je tegelijk ook in een nieuw veiligheidsbeslag, dievenklauwen, een deuralarm, …? Enkele richtprijzen op een rij:
- Meerpuntssluiting: 75 à 200 euro, incl. btw en excl. montage
- Veiligheidsbeslag: 30 à 100 euro, incl. btw en excl. montage
- Veiligheidscilinder: 40 à 200 euro, incl. btw en excl. montage
- Dievenklauwen: ongeveer 10 euro per stuk, incl btw en excl. montage
- Deuralarm: 20 à 40 euro, incl. btw en excl. montage
TIP: wil je een helder zicht op de kosten voor deurbeveiliging tegen inbraak? Leg dan zeker voorstellen van verschillende beveiligingsspecialisten naast elkaar. Zo kan je grondig prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken en dus een doordachte keuze maken. Je kan gratis offertes bij professionals actief in je buurt aanvragen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Zelf deur beveiligen of vakman inschakelen?
De inbraakveiligheid van je deur vergroten kan je eventueel deels zelf doen. In de winkel kan je bepaalde beveiligingsmaterialen kopen en deze zelf aan je deur bevestigen: een anti-inbraak strip, veiligheidsketting, deuralarm, extra schuifslot, … Wil je echter 100% zeker zijn van een optimale inbraakveiligheid van je deur? Dan doe je best een beroep op een veiligheidsspecialist. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:
- Advies op maat: kies je beter een driepuntsslot of een vijfpuntsslot? Is een anti-inbraakstrip nuttig of niet? Is het mogelijk om je bestaande deur te beveiligen of laat je beter een nieuwe inbraakwerende deur plaatsen? Een specialist analyseert je deur en stelt je dan een oplossing op maat voor.
- Correcte, efficiënte uitvoering: een professional voert de inbraakwerende maatregelen uit volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimale veiligheid op lange termijn. Hij werkt ook snel en efficiënt, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
- Hoogwaardige materialen: een vakman werkt enkel met kwalitatieve veiligheidssloten- en cilinders, scharnieren, … die SKG-goedgekeurd zijn. Dankzij dit label ben je zeker van topkwaliteit.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je voor bepaalde werken (bvb. voor de plaatsing van een alarmsysteem) van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%, zowel voor de materialen als de arbeidskosten.
CONCLUSIE: wil je een kwalitatieve totaaloplossing voor de inbraakveiligheid van je deur tegen een correcte prijs? Dan werk je best samen met een beveiligingsspecialist. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij professionals actief in je buurt via onze offertepagina.
In sommige gevallen is het interessanter om je bestaande deur gewoon te vervangen door een nieuwe inbraakwerende deur. Lees er hieronder meer over:
Alternatief: inbraakwerende deur plaatsen
Heb je een kunststof deur en is het behoorlijk complex om die extra te beveiligen? Of is de deurbeveiliging tegen inbraak de investering niet waard omdat het materiaal van je deur niet sterk genoeg is? Dan kies je beter voor een nieuwe inbraakwerende deur. Dat is een grotere investering, maar zo ben je wel zeker van een deur met…
- een metalen omlijsting (onmogelijk om het deurkozijn te forceren)
- een stevig deurblad in staal of aluminium, eventueel afgewerkt met hout of een ander materiaal
- een hoogwaardige meerpuntssluiting
- stalen dievenklauwen aan de scharnierzijde
- boorbeveiligde veiligheidscilinder met eigendomscertificaat
- …
BELANGRIJK: voor een kwalitatieve inbraakwerende deur mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 1.500 à 2.000 euro, incl. btw en plaatsing. Die kosten kunnen verschillen naargelang de veiligheidsklasse, de gebruikte materialen en ook de installateur zelf. Wil je gericht prijzen en voorstellen vergelijken? Ontvang vrijblijvend offertes van professionals via de offerteservice.