Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Beveiligdedeuren.be INBRAAKWERENDE POORTEN - RAMEN EN DEUREN
Beveiligdedeuren.be

Nooddeur: info & prijzen

In een publiek gebouw is het van groot belang dat mensen vlot naar buiten kunnen in geval van nood. Daarom moeten nooddeuren worden voorzien. Om problemen en paniek te voorkomen moeten deze vlug te openen zijn maar tegelijk ook inbraakwerend zijn. In dit artikel lees je meer over de eigenschappen van een nooddeur en de regelgeving errond.

 

Wat is een nooddeur?

nooddeur

Een nooddeur is bij definitie een deur die enkel en alleen gebruikt mag worden om een gebouw uit te vluchten. Deze deur is doorgaans een geluidswerende en brandwerende enkelvleugelige deur die naar buiten toe opendraait. De nooddeur mag geen schuifdeur zijn.

Een nooddeur kan uit staal of aluminium vervaardigd worden. Het deurblad is dubbelwandig en uitgevoerd in een verzinkte staalplaat. Aan de binnenkant van de deur zit meestal ook steenwolisolatie.

Wat de afmetingen betreft: nooddeuren zijn maximaal 2500 mm hoog. De minimale en maximale breedte bedragen respectievelijk 850 en 1300 mmm.

Wil je een nooddeur laten plaatsen in je gebouw?
✓ Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs in de buurt.

 

Wetgeving rond nooddeuren

Soms wordt ook wel gesproken van ‘vluchtdeuren’. Volgens de Europese normen is er een onderscheid tussen de twee. Nooddeuren zijn voornamelijk bedoeld voor uitgangen in kleinere organisaties waarbij niet meteen panieksituaties kunnen ontstaan.

Er zijn enkele Europese normeringen omtrent het sluitwerk van nooddeuren: de zogenaamde NEN-EN 179 (Emergency exit devices) en NEN-EN 1125 (Panic exit devices). De eerste norm betreft het gebruik van een gewone deurkruk als sluiting, terwijl de tweede gaat over een panieksluiting (een horizontale stang). Beide normen gaan ervan uit dat de nood- of vluchtdeur met weinig kracht in één enkele beweging snel moet kunnen worden geopend.

 

Anti-paniekbalk versus deurklink

De 1125 norm houdt er rekening mee dat een gewoon slot in situaties van paniek mogelijks niet open te maken is. Met een paniekstang, die aangebracht is over de volledige breedte van de deur, kan de nooddeur van binnenuit geopend worden door de stang naar beneden te duwen. De deur zal dus onder lichte druk al openen (bijvoorbeeld wanneer een groep mensen er tegenaan dringt).

Een anti-paniekbalk is verplicht in plaatsen waar mensen niet vertrouwd zijn met het vluchtplan (denk maar aan bioscoopzalen of discotheken). Norm NEN-EN 179 bepaalt dat een deurklink volstaat wanneer het vluchtplan gekend is bij mensen (bijvoorbeeld in een werkplek met kantoren).

nooddeur

Nooddeur kopen: vergelijk offertes

Hoeveel kost een nooddeur nu precies? Het is moeilijk om exacte prijzen mee te geven. De kostprijs wordt immers door verschillende elementen beïnvloed, zoals de afmetingen en het materiaal. Bovendien laat je de plaatsing best over aan een professional. Een nooddeur plaatsen is een moeilijke en specifieke klus die de nodige kennis en ervaring vereist. Wees je ervan bewust dat de prijs ook sterk kan verschillen van installateur tot installateur.

Daarom doe je er goed aan prijzen van specialisten te vergelijken. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken, de interessantste optie kiezen en geld uitsparen. Op de offertepagina kun je gratis en vrijblijvend prijsoffertes op maat aanvragen van verschillende installateurs in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Aandachtspunten bij nooddeuren

– Indien je een nooddeur wil aanschaffen, is het belangrijk om weten dat sleutelkastjes niet langer toegelaten zijn. Vroeger hingen rode sleutelkatjes met breekglas aan de muur om onnodig gebruik van de nooddeur te verhinderen. Omdat dit het openen van de deur vertraagt, is dit afgeschaft.

– Om tegemoet te komen aan de inbraakveiligheid, kan je de elektromechanische paniekbalk eventueel aan een alarminstallatie of brandmeldinstallatie koppelen. Zo zullen de paniekbalken bijvoorbeeld enkel te bedienen zijn wanneer het brandalarm afgaat.

– Een nooddeur mag maximaal een gewicht van 200 kilogram hebben.

– Het is aan te bevelen een plattegrond met vluchtroutes en nooddeuren op te hangen op een opvallende plek in het gebouw. De ruimtes vòòr en achter de nooddeur mogen ook niet geblokkeerd worden.

nooddeur

 

Vraag vrijblijvend prijzen en advies aan

Via beveiligdedeuren.be kan je in één klik vrijblijvend prijzen en advies aanvragen bij verschillende installateurs van beveiligde deuren. Vergelijk prijzen, realisaties, werkmethodes, termijnen, ... en kies het voorstel dat het best past jouw eigen wensen en verwachtingen.
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs van beveiligde deuren.